Κυριακή 9 Απριλίου 2023

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Άστατος καιρός. Κρύο, λίγος ήλιος, πολύ βροχή. Η άνοιξη καθυστερεί μάλλον. Αν και συνήθως ο καιρός  συμπαραστέκεται στη Μ. Εβδομάδα, στην Εβδομάδα των Παθών !  Μετά έρχεται η  Ανάσταση και η Άνοιξη.

Εδώ να πω και κάτι καλό για τις εκκλησιές που πολλές φορές τις κατακρίνω. Και αυτό διότι τούτες τις μέρες η κοσμοσυρροή και η συνεπακόλουθη φασαρία δεν επιτρέπουν ήρεμη και σωστή παρακολούθηση της ιεράς ακολουθίας. Λοιπόν, σήμερα το απόγευμα βρέθηκα σε έναν από τους περιφερικούς δήμους της πόλης και είπα να παρακολουθήσω τη λειτουργία εκεί. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που διαπίστωσα σε εκκλησία τάξη, ηρεμία και θρησκευτικότητα. Ο ναός μεγάλος, μισοφωτισμένος, με σχετικά λίγο κόσμο, που όμως συμμετείχε ενεργά και με κατάνυξη στη Λειτουργία. Και προπαντός χωρίς φασαρία. Μπράβο στους ιερείς αλλά και στον απλό κόσμο που συμμετείχε. 

Βλέπετε πολλές φορές δεν χρειάζονται ωραία ρούχα, τα χρυσά άμφια, πολυστολισμένοι ναοί για να νοιώσεις αυτό που ψάχνεις σε μια θεία λειτουργία. Η πίστη δεν τα χρειάζεται όλα αυτά.

Στο νου μου ήρθε ένας μικρός ναός σε κάποιο χωριό της χώρας πριν πολλά χρόνια. Σχεδόν σκοτάδι μέσα, ένας ιερέας, ένας ψάλτης και 4 άτομα. Έτσι εγκαταβιώνεις. Επίσης, θυμήθηκα την Mantonna del Carmine στο Bergamo της Ιταλίας. Μικρός ναός, με απόλυτη ησυχία, που σου προκαλούσε μια επίσης απόλυτη κατανυκτική διάθεση και γαλήνη. Μάλιστα με το που έμπαινες στο ναό, λες και σε καθήλωνε μια άλλη ατμόσφαιρα.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Η Ανάσταση ας απαλύνει και ας απαλείψει τα πάθη και τους πόνους καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: