Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ;

Τι να απαντήσω στη φίλη σχολιάστρια της προηγούμενης ανάρτησης;
Όταν τα καλά αυτά παιδιά οδηγούνται σε ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ κράτηση, τί άλλο μένει να πεί κανείς. Να θεραπεύσουμε τι, αγαπητή μου Μάνια; Μπορεί να θεραπευθεί ένας αμόρφωτος αλιτήριος που αφαιρεί με τόση ευκολία τη ζωή του άλλου; Η άμεση εκτέλεση όμως θα παραδειγματίσει τον επόμενο δολοφόνο και θα τον κάνει να σκεφθεί δυο και τρεις φορές πριν απλώσει το χέρι.

Η θεραπεία προϋποθέτει ένα δομημένο κράτος, με παιδεία, καλλιέργεια, αξίες ανθρώπινες, θρησκεία και ευλάβεια, σεβασμό στον συνάνθρωπο. Αν υπήρχαν όλα αυτά όμως δεν θα υπήρχε και ανάγκη θεραπείας γιατί δεν θα υπήρχαν τέτοιοι υπάνθρωποι.

Κάθε μέρα ακούμε εγκλήματα, κλοπές, βιαιότητες... Που ζούμε πλέον; Μια χώρα με ανοιχτά σύνορα, με νόμους που ευνοούν τους εγκληματίες. Μια χώρα που βάζει φυλακή 10 χρόνια την καθαρίστρια για πλαστό απολυτήριο δημοτικού (μια χρονιά επιπλέον έβαλε), όταν σε καίριες θέσεις του δημοσίου υπηρετούν άνθρωποι με τελείως πλαστά πτυχία. Όταν σε κλινικές ανακαλύπτονται χειρουργοί που δεν πέρασαν ούτε έξω από την ιατρική σχολή. Όταν οι βιαστές κυκλοφορούν ελεύθεροι. Μια χώρα όπου ο παράνομος ευεργετείται παντοιοτρόπως και ο νόμιμος καταδιώκεται ανηλεώς.  Όταν ανακηρύσσονται ήρωες ένα πιτσιρίκι που έκανε "εξέγερση" και κατέστρεφε και ένας ναρκομανής που λήστευε και στην επέτειο τους καίγεται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Έλεος πια. Είναι χώρα αυτή; Μια χώρα που τη λεηλάτησαν δεκαετίες ολόκληρες οι δημοκρατικές κυβερνήσεις και ήρθε τώρα η πιο δημοκρατική πρώτη φορά αριστερά και της έδωσε τη χαριστική βολή.

Τι να διδάξεις σ΄ αυτή την χώρα αγαπητή μου Μάνια. Φωτιά και τσεκούρι θέλει. Να καεί συνθέμελα και να ξαναχτιστεί εκ του μηδενός. Με νέες αρχές και αξίες. Το έχω πει πλειστάκις. Αν και αρχίζω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί ούτε αυτό. Σε λίγα χρόνια και με τα μυαλά που κουβαλάμε η Ελλάδα δεν θα υπάρχει. Κάποιοι άλλοι θα κατοικοεδρεύουν εδώ και πολύ φοβάμαι ότι θα μας εκπολιτίσουν αυτοί παρά το ότι θα είναι πιο βάρβαροι από εμάς.





2 σχόλια:

Μάνια είπε...

«Μπορεί να θεραπευθεί ένας αμόρφωτος αλιτήριος που αφαιρεί με τόση ευκολία τη ζωή του άλλου;« είναι χρέος της επιστήμης να τον θεραπεύσει . Αλλιώς παραδειγματίζει τους υπόλοιπους όχι να μην το κάνουν ή να το ξανασκεφτούν, αλλά πως θα το κάνουν χωρίς να τους πιάσουν . Να γκρεμίσουμε.. ιδεολογιες δομες, κοινωνιες ναι ...και μάλιστα όλες !!! Να αφαιρέσουμε ζωή ως παραδειγματισμό ποτέ ! Δεν διδάσκει μια τέτοια πράξη, μόνο φοβίζει ... αυτή η κοινωνία έτσι όπως την ζούμε έχει βασιστεί όλη στην δυναμη του φόβου!

ιχνηλάτης είπε...

Ναι Μάνια μου. Χρέος της επιστήμης είναι να θεραπεύει. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις η όποια θεραπεία είναι άνευ αποτελέσματος. Το έχει δείξει πάμπολλες φορές η πράξη. Ναι να τα γκρεμίσουμε όλα. Το θεωρείς τόσο εύκολο σ΄ έναν πολυποίκιλο, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό κόσμο; Ο φόβος καλώς λειτουργεί και λειτουργεί ανασταλτικά. Τι ακριβώς επιθυμείς; Νόμους σαν αυτόν του Παρασκευόπουλου που τους βγάζει όλους έξω και όλοι υποτροπιάζουν; Ήμουν κάποτε σε μια δικαστική σύνθεση που απαιτούσε και έναν πολίτη. Δικάζαμε έναν βιαστή. Την πρώτη φορά είχε βιάσει μια διανοητικά καθυστερημένη κοπέλλα. Όταν με το καλό βγήκε ξαναεπιχείρησε το ίδιο σε άλλη κοπέλλα. Ναι δεν μπορούμε να αφαιρούμε ζωές αφού δεν μπορούμε να δίνουμε ζωές. Αλλά όχι και να εξαλείψουμε την τιμωρία. Τότε θα διαλυθούμε ως κοινωνία. Ισόβια; Ναι, αλλά ισόβια πραγματικά. Όχι σαν τα σημερινά που ο εγκληματίας καταδικάστηκε 11 φορές ισόβια και κάθε τόσο είναι σε άδειες. Αυτός έχει δικαιώματα, οι νεκροί όχι; Οι νεκροί δεν υπολογίζονται; Μόνον οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι πρέπει να τυγχάνουν χάριτος; Είναι κοινωνία δικαίου αυτή; Το μόνο που με δυσκολεύει να υποστηρίξω τη θανατική ποινή είναι η πιθανότητα δικαστικής πλάνης. Όμως αν υπήρχε και σε περίπτωση όχι πλάνης, τότε θα ήταν πράγματι ανασταλτικό μέτρο. Μην κοιτάτε μονόπλευρα και πιθανόν πολιτικά (πιθανόν λέω) τα πράγματα. Τους δολοφονημένους και τους συγγενείς τους ποιος θα τους δικαιώσει; Αν δεν υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας τότε σε λίγο δεν θα υπάρχει καν κοινωνία. Είναι απλές έννοιες αυτές βασισμένες στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, στο πως καθοδηγήθηκε και γιατί ο άνθρωπος από τους ηγήτορες του, το πως εκπαιδεύτηκε και το τί έμαθε από την οικογένεια του. Δυστυχώς, η πραγματική χριστιανική (ή όποια άλλη νομίζεις) διδασκαλία δεν κατάφερε να επιβληθεί πλήρως. Όπως και το παγκόσμιο μήνυμα "αγαπάτε αλλήλους" δεν κατάφερε να γίνει απόλυτη πράξη. Μην ξεχνάς τι σφαγές και τι εγκλήματα έγιναν στο όνομα της θρησκείας κατά τις σταυροφορίες.
Καλό βράδυ Μάνια