Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΠΕΡΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΟΡΓΑΣΜΟΥ


Ολίγον επιστημονικό το κείμενο, αλλά πρόκειται για νεοαποκτηθείσα γνώση-θεωρία για τον οργασμό, ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες από τις οποίες περίπου το 30-50% δεν βιώνει τη λειτουργία αυτή.

Μια νέα μελέτη που συνέκρινε την εξέλιξη του οργασμού σε διάφορα είδη θηλαστικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οργασμός σε πρώτη φάση εξελίχθηκε για να ενεργοποιεί ορμονικά τη διαδικασία της ωορρηξίας και έτσι να διευκολύνει την αναπαραγωγή. Σταδιακά, ο ρόλος αυτός κατέστη περιττός, αλλά ο οργασμός παρέμεινε και απέκτησε ένα νέο κεντρικό ρόλο στο ίδιο το σεξ. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Yale, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Experimental Zoology -Molecular and Developmental Evolution», εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που συνοδεύει τον θηλυκό οργασμό: στην έκκριση προλακτίνης και ωκυτοκίνης από την υπόφυση. Σε ορισμένα θηλαστικά μέχρι σήμερα αυτό παίζει ρόλο-κλειδί στην απελευθέρωση των ωαρίων από την ωοθήκη. Αλλά στις γυναίκες, στους πιθήκους και σε άλλα θηλαστικά ο κύκλος ωορρηξίας δεν εξαρτάται πια από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνότητα οργασμού μιας γυναίκας και στον αριθμό των παιδιών που γεννά. Όμως σε άλλα θηλαστικά (π.χ. γάτες, κουνέλια κ.α.) η ωορρηξία συνεχίζει να προκαλείται όχι ανεξάρτητα αλλά σε συνάρτηση με τη σεξουαλική επαφή με το αρσενικό και την πρόκληση οργασμού.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρχικά η ωορρηξία προκαλείτο αποκλειστικά από το σεξ με το αρσενικό και τον συνακόλουθο οργασμό του θηλυκού. Στη συνέχεια  - πριν περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια- εξελίχθηκε η αυθόρμητη και κυκλική ωορρηξία, άσχετα με το σεξ, στον κοινό πρόγονο των πρωτευόντων και των τρωκτικών. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά η κλειτορίδα βρισκόταν εντός του κόλπου, με αποτέλεσμα ο άμεσος ερεθισμός της να διευκολύνει ορμονικά τον οργασμό. Αργότερα, όταν ο οργασμός αποσυνδέθηκε από την αναπαραγωγή, η κλειτορίδα σε πολλά είδη (και στον άνθρωπο) μετατέθηκε ανατομικά έξω από τον κόλπο. 

                                                                                                           Science, August 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: