Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ: ΘΥΤΗΣ Ή ΘΥΜΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΤΩΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;


Τώρα που ηρέμησαν λίγο τα γεγονότα, ας δούμε τι έγινε με το κοριτσάκι των 22 χρονών που πέταξε το μωρό της στον φωταγωγό.
Πολλές οι απορίες.
Που οδηγούν τα παιδιά μας, η κοινωνία, οι ίδιοι οι γονείς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πολιτική του κράτους, η ελευθεριότητα γενικώς;
Ένα κοριτσάκι που εύκολα συνάπτει σεξουαλικές σχέσεις, χωρίς να σκέπτεται τις τυχόν συνέπειες. Θα μου πεις αν δεν χαρεί τον έρωτα σ΄ αυτή την ηλικία, πότε θα τον χαρεί; Όμως έρωτας με επιλεγμένα πρόσωπα, με επιλεγμένες τακτικές, με προφύλαξη πάντα. Ειδάλλως οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.
Μια μάνα που αδιαφορεί πλήρως για την κόρη της. Είναι δυνατόν μια μάνα  να μην καταλάβει ότι η κόρη εγκυμονεί; Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει.
Ένας πατέρας που απουσιάζει για διάφορους λόγους.
Μια εν διαλύσει ουσιαστικά οικογένεια.
Και στο ψυχολογικό αυτό κενό, εισέρχεται ένας ασυνείδητος «άνδρας». Ένας νεαρός που σίγουρα θα καυχιέται πόσες γκόμενες είχε ή μπορεί να έχει. Που δεν μπορεί να σκεφτεί ότι σε μια σχέση υπάρχουν ευθύνες και για τους δυο. Που δεν του κόβει να σκεφτεί την προφύλαξη. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι άνδρες (και δη τέτοιας ηλικίας) την ώρα της πράξης είναι ελαφρώς θολωμένοι και δεν μπορούν να αντιδράσουν λογικά. Καθόλου λογικά. Γιαυτό πάντα τονίζεται η ανάγκη να πιέζει και η  κοπέλα για προφύλαξη.  
Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είναι απλό πράγμα η απόδοση ευθυνών στην περίπτωση αυτή. Εύκολο να πούμε «να πηδιόταν ήξερε, να κρατήσει το μωρό δεν ήξερε».
 Ό,τι και να πει κανείς όμως δεν πρέπει να αγνοεί ότι τα 22 χρόνια είναι πολύ λίγα για να αντέξουν τέτοιες καταστάσεις, τέτοιες ευθύνες και τέτοια πίεση. Και άμα σε κυριεύσει ο πανικός τότε πλέον δεν ξέρεις πως ενεργείς. Θα πείτε, 9 μήνες όφειλε να τα είχε σχεδιάσει. Ποιος ξέρει; Από έξω πολλά μπορούμε να λέμε.  
Νομίζω ότι όλοι φταίνε στην περίπτωση αυτή .  Άτομα, οικογένεια, έλλειψη επιτήρησης, απουσία σφαιρικής μόρφωσης και εκπαίδευσης. Ίσως καλά έκαναν οι δικαστές που  άφησαν το κοριτσάκι. Τι τιμωρία να της επιβάλουν; Υπάρχει χειρότερη τιμωρία από τον Γολγοθά που θα υποφέρει σε όλη της τη ζωή;

   



Δεν υπάρχουν σχόλια: