Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΠΕΡΙ ΩΩΝ



Με αφορμή ένα συμβάν στην πόλη, ας ξεφύγουμε από τη συνήθη θεματολογία και ας πούμε κάτι διαφορετικό και συγχρόνως πρακτικό.
  • Τα αυγά είναι η τέλεια θεραπεία για το hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κυστείνη, ένα αμινοξύ που περιέχουν τα αυγά, διασπά την ακεταλδεΰδη που προκαλεί τη δυσάρεστη αίσθηση μετά από υπερβολική κατανάλωση ποτού. Τα αυγά επίσης βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες που σωρεύονται από το αλκοόλ
  • Μπορείτε να υπολογίσετε το πόσο παλιό είναι ένα αυγό από το ασπράδι του. Το φρέσκο αυγό έχει ένα διαφανές ασπράδι ενώ στα πιο μπαγιάτικα αυγά το ασπράδι είναι έντονα λευκό.
  •  Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν το αυγό είναι φρέσκο είναι να το βάλετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Το φρέσκο αυγό θα βουλιάξει. Το μπαγιάτικο αυγό, από την άλλη, θα επιπλεύσει.
  •  Όσο πιο φρέσκο είναι ένα αυγό τόσο πιο δύσκολα καθαρίζεται γιατί το κέλυφος απομακρύνεται από το εσωτερικό του όσο περνά ο καιρός
  • Τα αυγά εκτός από πρωτεΐνη περιέχουν και πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, Β12, D, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, φώσφορο και χολίνη
  • Το χρώμα του κρόκου δεν αποτελεί ένδειξη της διατροφικής του αξίας. Το χρώμα του εξαρτάται από τις χρωστικές ουσίες που περιέχει η τροφή
  • Το ασπράδι του αυγού περιέχει το 57% της συνολικής πρωτεΐνης του αυγού. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνετε ολόκληρο το αυγό
  • Τα λευκά αυγά έχουν την ίδια διατροφική αξία με τα καφέ. Το χρώμα του κέλυφους υποδεικνύει απλώς τη ράτσα της κότας και τίποτα παραπάνω
  • Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν ένα σύμπλεγμα της βιταμίνης Β που ονομάζεται χολίνη η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών
  • Μην πετάτε τα αυγά μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και τρεις έως πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία παραγωγής τους

Και μερικές πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των αυγών (ειδικά τώρα το καλοκαίρι):
  • Τα αυγά είναι κύρια πηγή μετάδοσης της σαλμονέλλας (μικρόβιο που προκαλεί σοβαρές διάρροιες)
  • Μην πλένετε τα αυγά (η σαλμονέλλα μπορεί να εισχωρήσει μέσα στο αυγό) 
  • Βράζετε καλά τα αυγά πριν τη βρώση τους
  • Μετά τη διαχείριση των αυγών, τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν ασχοληθούν με άλλα τρόφιμα
  • Η σαλμονέλλα με τον βρασμό καταστρέφεται. Αν όμως έχει παραμείνει στα χέρια, τότε μπορεί από κει να μεταπηδήσει πχ στην ωμή σαλάτα που θα φτιάξετε χωρίς να πλύνετε τα χέρια, να πολλαπλασιασθεί και να προκαλέσει ό,τι προκαλεί.
  • Υγιεινή λοιπόν των χεριών.

Από ιατρικές πηγές


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Γράφεις " Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν το αυγό είναι φρέσκο είναι να το βάλετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Το φρέσκο αυγό θα επιπλεύσει, ένδειξη ότι ο κρόκος του είναι υγιής. Το μπαγιάτικο αυγό, από την άλλη, θα βουλιάξει, απόδειξη ότι ο κρόκος έχει συρρικνωθεί και το αυγό έχει γεμίσει αέρα" θέλω να σου πω ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Αν είναι φρέσκο το αυγό κάθεται στον πάτο. Αυτό για να μη πάθεις τίποτα...

ιχνηλάτης είπε...

Έχεις δίκιο. Πρέπει στο γράψιμο να εβαλα ανάποδα τις λέξεις " φρέσκο - μπαγιάτικο". Αυτά παθαίνει κανείς όταν βιάζεται. Σ΄ευχαριστώ.

Γενικώς δεν τρώω αυγά. Μόνον όταν πάω ταξίδι, παραγγέλνω στο εστιατόριο το πρωί ομελέτα με πιπεριές, μανιτάρια και λίγο κασέρι. Έχει άτομα που στο φτιάχνουν σε λίγα λεπτά.

Πάντως μέμφομαι τον εαυτό μου, που μου ξέφυγε αυτό. Καμμιά φορά είδες τι κάνει η "αυτοπεποίθηση";

Σ΄ευχαριστώ

ιχνηλάτης είπε...

Το διόρθωσα. Πρέπει να είσαι καλή νοικοκυρά.
Περιμένω κι άλλες διορθώσεις αν υπάρχουν.
Ευχαριστώ