Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ



Tα 50 χρόνια πέρασαν. Η βάση θα είχε ήδη επιστρέψει. Τι ισχύει όμως σήμερα; Η μισή Κύπρος είναι υπό κατοχή. Έγιναν πραξικοπήματα, πόλεμοι, ανατροπές. Η ιστορία θα ήταν αλλοιώς αν την ευκαιρία άρπαζαν οι δυο τότε ηγέτες Ελλάδος και Κύπρου.

Μιλώ για το 1964 όταν οι αμερικανοί πρόσφεραν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ζητώντας απλά μια βάση για την Τουρκία με ενοίκιο 50 ετών. Στη συνέχεια θα επιστρεφόταν η βάση στην Ελλάδα.

Το αρνήθηκαν και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος ηγέτης. Ήθελαν όλη την Κύπρο. Ο Κύπριος όμως είχε ήδη δώσει βάσεις στην Αγγλία, είχε δώσει διευκολύνσεις και είχε δεχτεί Τούρκο αντιπρόεδρο (συμφωνίες Ζυρίχης). Γιατί αρνήθηκε τώρα; Μάλλον δεν θα λυθεί ποτέ η απορία.

Το αποτέλεσμα της άρνησης; Σε ένα χρόνο (αν θυμάμαι καλά) ανατράπηκε η ελληνική κυβέρνηση. Ακολούθησαν ταραχές με κατάληξη την επιβολή δικτατορίας. Σε 10 χρόνια από το 1964, έγινε η εισβολή στην Κύπρο - υπό κατοχή πλέον το μισό νησί. Στην Ελλάδα ταραχές, ανατροπές, επάνοδος της δημοκρατίας. Σταδιακή εκφύλιση του ελληνικού λαού σε δανεική ευμάρεια και πλασματική καλοπέραση και δημοκρατία. Σημερινή κατάληξη με άγρια χρεοκοπία, καταστροφή μιας ή δυο γενιών και λιτότητα/φτωχοποίηση για τις επόμενες γενιές. Ας μη γελιόμαστε. Ανάπτυξη θα αργήσει πολύ νάρθει στη χώρα μας.

Πόσο διαφορετικά θα ήσαν όλα, αν είχε γίνει δεκτή η τότε πρόταση. Πριν  50 χρόνια! Θα πεί κανείς, εκείνο φταίει για όλα; Όχι. Για τα πλείστα όμως ναι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: